ООН: Битката в Близкия изток трябва да спре незабавно
Секция: СВЯТ
17 Май 2021 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН: Битката в Близкия изток трябва да спре незабавно

/КРОСС/ Ракети прелитаха в небето над Газа в ранните часове на днешния ден, в момент когато избликът на насилие в Близкия изток навлиза във втора седмица.

Израелската армия е нанесла десетки удари тази нощ, като сред целите е бил комплекс на групировката "Хамас". Малко след полунощ палестински бойци са започнали обстрел на южните израелски градове Беершеба и Ашкелон.

Според палестински източници вчерашният ден е бил най-смъртоносният от началото на бойните действия. Най-малко 42-ма палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа вчера. Според израелската армия - палестински бойци са изстреляли повече от 3 хиляди ракети срещу Израел през миналата седмица.

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно виртуално заседание, но отново не успя да излезе с декларация. Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш предупреди за риска от "неконтролируема криза в областта на сигурността и хуманитарната сфера".

"Битката трябва да спре. Трябва да спре незабавно. Ракетите и минометите от едната страна и въздушните и артилерийски бомбардировки от другата страна трябва да спрат. Апелирам всички страни да се вслушат в този призив", заяви Гутериш.