Министър Виолета Комитова: Програма за саниране твърдо ще има
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2021 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Виолета Комитова: Програма за саниране твърдо ще има

Браншовите организации от строителния и инвестиционен сектор поискаха от регионалния министър отлагане на новата Наредба за достъпна среда с една година

/КРОСС/ Отмяна на влизането в сила на новата Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията за срок от една година и усъвършенстването ѝ с предложения от всички браншови организации. Това поискаха на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова представители на професионални организации, работещи в сферата на инвестиционното проектиране и строителството. В нея участваха представители на Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България и Съвета на браншовите организации в сектор „Строителство". Те предложиха в този срок да продължи да действа отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, за да може да се завършат инвестиционни проекти, които са изработени по нея. От браншовите организации посочиха, че новата наредба за достъпна среда създава напрежение и пълна неустойчивост пред сектора. Освен това ще доведе до отлив на инвеститори и оскъпяване на строителството на нови сгради и съоръжения с около 30%. Организациите са готови за диалог с експертите в Министерството на регионалното развитие благоустройството и ще дадат своите предложения, за да може наредбата да бъде усъвършенствана, прецизирана и работеща.

С браншовите организации министър Комитова обсъди също промените в Закона за устройството на територията, свързани с прилагането на уличната регулация, за които ще се търси начин за решаване в рамките на следващото Народно събрание. Пред регионалния министър професионалните камари поискаха и подкрепа за запазването си като независими органи, както и законодателни промени, с които да се ограничат практиките за издаване на сертификати на лица без професионален опит, особено в инвестиционното проектиране. Коментира се и създаване на специална Наредба за авторския надзор и др.

От страна на Камарата на строителите в България бе поставен въпроса за продължаване на програмата за саниране, както и промени в Закона за шума, с които да се прецизират строително-ремонтните дейности, които не могат да се осъществяват в определени часове, с мотива, че се вдига шум. Строителите сигнализираха, че вече има налагани глоби.

„Строителният процес трябва да се облекчи откъм нормативни изисквания, защото това натрупване на наредби и закони отказва чуждите инвеститори, ще откаже и българските. Работата за последните 30 години в бранша стана десет пъти по-трудна. Това не стимулира строителния сектор, като основен в нашата икономика", коментира министър Комитова. Тя бе категорична, че ще предложи да има по-сериозна устойчивост на законите и наредбите в строителството. „Всеки закон в инвестиционния процес трябва да влиза в сила след една година, за да не се създават трусове и да няма лобистки закони", подчерта регионалният министър.

Твърдо ще има програма за енергийна ефективност, увери министърът представителите на браншови организации. „Един от проектните фишове на МРРБ в Плана за възстановяване и устойчивост, по който работим, е нова програма за саниране. Ние влагаме друг смисъл на програмата, а не просто „опаковане" на сградите, в който те наистина да са санирани, с нужните ефекти и ползи. Вкарваме поправилата на „Зелената сделка", социален елемент и справедливост за участниците в проекта. Новият проект е напълно различен от този, който се случваше до сега. Работим активно по тази мярка и колкото по-бързо подадем Плана, толкова по-бързо ще тръгнат нещата", каза министър Комитова.

Тя допълни, че програмата за саниране е един от четирите проекта, по които ще работи МРРБ. Другият важен проект е за изграждане на информационна система за администриране на инвестиционния процес, като всички услуги ще са в електронна среда.