Приет е план за ползване на дивеча през 2021 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2021 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приет е план за ползване на дивеча през 2021 година

/КРОСС/ Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите е приел План за ползване на дивеча през настоящия ловен сезон за държавните ловностопански райони и районите, предоставени на ловните дружини, информират от земеделското министерство.

Направен е анализ на данните за числеността на дивата свиня в национален мащаб. Вследствие на отстрела и смъртността от заболяването Африканска чума по свинете, налага необходимостта от предприемане на стратегически мерки по отношение управлението на запасите на този вид дивеч в бъдеще.

След дискусии членовете на ловния съвет са взели решение за национално съвещание, на което да обсъдят проблемите и да се разгледа състоянието и управлението на дивата свиня.

Гласувано бе решение за изменение на заповедта на министъра на земеделието, храните и горите. Седмичните ловни излети при групов лов на дива свиня се намаляват от три на два, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча.

Съветът е решил да бъдат изградени капани за благороден елен в района на Попово с цел бъдещото разселване на вида в части от страната, където е намаляла числеността му. Ще бъде сформирана работна група, която да разглежда бъдещото разселване на едрия дивеч.