Родители на трансплантирани деца гневни на министър Кацаров
Секция: Здраве
25 Юни 2021 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родители на трансплантирани деца гневни на министър Кацаров

/КРОСС/ Родители на трансплантирани деца се обединиха във Фейсбук група в защита на отстранения директор на болницата проф. Любомир Спасов. Линк към групата https://www.facebook.com/groups/777952722914918
В десетки емоционални постове те разказват за спасените си деца, които живеят благодарение на трансплантациите, извършени в болница Лозенец и изразяват гнева си срещу министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Според тях „от години се плюе по болница "Лозенец", а „властимащите се опитват всячески да я унищожат“. Без проф. Спасов и екипът му няма кой да извършва трансплантации на деца в България, твърдят родителите.

 

 

В обръщение към медиите и към министър Кацаров, Деница Маринова, майка на дете с чернодробна трансплантация, пише:
Вие имате ли деца? Знаете ли какво е да имаш дете на 40 дни и да му поставят диагноза "билиарна атрезия на жлъчните пътища", като му дават максимум година и половина живот? Знаете ли какво е да бъдеш със седмици по болниците, за да поддържат живота на детето ти? Знаете ли какво е единственият шанс да живее да е чернодробна трансплантация и в листата на чакащите трупен донор да е вписано на 53-то място? Знаете ли какво е от цял род само един човек да е може би подходящ донор? А знаете ли изобщо как протича подготовката на донора и реципиента преди така чаканата трансплантация? Имате ли идея колко изследвания се правят, през колко лекарски кабинети се минава и колко документация се изисква, включително и посещение на нотариус? А имате ли представа какво коства на лекарите всичко това? Нямате, нали?
 Аз и моето детенце обаче знаем, защото го преживяхме! От години се плюе по болница "Лозенец" за какво ли не. Властимащите се опитват всячески да я унищожат и именно вие им помагате това да се случи!