Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юли 2021 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

/КРОСС/ Нови трети избори ще са най-опасни за "Има такъв народ". Играят с живота. Така коментира политическата ситуация и заявената вчера готовност на ИТН да се отиде на втори предсрочни избори социологът Андрей Райчев в студиото на БТВ.

Според него Слави Трифонов и "Демократична България" са изпаднали в ситуацията на пълно неразбиране, преминаващо в омраза. "Има пълно неразбиране и затова се псуват. ИТН и протестните партии живеят в различни светове и си викат "абе, какво правите вие!" Взаимно се обвиняват, че са хора на Доган или че са идиоти, като във вица за единия, който е хванал слона за опашката, друг е хванал слона за крака и спорят какво е животното, коментира Андрей Райчев.

Това значи, че те виждат различен предмет. За "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ситуацията е на събаряне на режима на Борисов. Те се питат какво прави Трифонов и защо е спрял да събаря. Позицията на Трифонов и ИТН е от позицията вече на спечелилите изборите - те казват "ние ще управляваме", което за тях означава, че ще събарят цялата система, не само Борисов. Това включва всички въпроси от референдума, а и други, поясни Райчев.

БСП шест години се бори да събаря режима на Борисов, на шестата година се образува ситуация, в която това може да се случи, посочи Райчев и обясни позицията на ИТН: "Слави Трифонов обаче каза на БСП "у лево", а на "Демократична България" - "у дясно". Слави Трифонов приватизира победата, според Андрей Райчев.

Вероятността българският народ да реагира изключително негативно на нови избори тази година е голяма, макар и социологът да каза, че не може да се предполага точно какво ще се случи. Най-опасни обаче ще бъдат едни трети избори именно за "Има такъв народ". Затова и според Райчев най-вероятно ще се състави правителство, макар и от ИТН да казват към протестните партии "вие сте боклуци, но очакваме вашата подкрепа".

Съмнявам се, че ще се опитат и ще съумеят да възстановят общия фронт. Може и да се опитат да възстановят нещо, за да няма трети избори, които са най-опасни за ИТН. Това обаче ще е временно решение, според Андрей Райчев.

Втори предсрочни избори и президентски едновременно не са добро начинание, а и няма нищо по-лошо от избори 2 в 1 за президента Румен Радев, макар и с такава теза да се спекулира. Ако са избори 2 в 1 всички ще трябва да издигнат свой кандидат за президент, за да не им се размие вота. Затова и той ще направи всичко възможно да има правителство, макар и за кратко.