Ученичка на Райна Кабаиванска се пребори за място в академията на "Ла Скала"
Секция: КУЛТУРА
19 Юли 2021 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученичка на Райна Кабаиванска се пребори за място в академията на "Ла Скала"

/КРОСС/ Сопраното Александрина Михайлова се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на "Ла Скала", в Милано. Жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в академията, в следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от "Ла Скала" започва нейната дълга и блестяща световна кариера, припомнят от НБУ.

 

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016 г. Тогава 18-годишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за 16-ия международен майсторски клас на Кабаиванска. Кураж за тази стъпка й вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа.

Завършва го успешно, участва в гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Получава и заръка да отслабне, тъй като "в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив".

Година по-късно на прослушването за следващия клас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие, разказват от НБУ.

От 2017 до 2021 г., освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в музикалния институт "Веки - Тонели" в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, развитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар.

Александрина печели награди от конкурсите "Гена Димитрова" (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала "България", в концерта "Тенорите на Райна Кабаиванска", във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на "Бохеми" и в театър "Лучано Павароти" в Модена, в концерт, посветен на великия тенор.

Както писа БТА, през септември Райна Кабаиванска идва в София за 21-ия си майсторски клас.