Румен Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2021 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Румен Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

/КРОСС/ До момента България е на трето място по смъртност в ЕС, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на 8-мо място в света сред 222 държави. Това е много тревожно състояние". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с премиера и министри от служебния кабинет. Очаква се те да обсъдят готовността на здравната ни система да издържи на очаквания натиск на COVID-19.

„Хиляди българи загубиха живота си. Затова е важно да имаме ясна информационна кампания. Институциите трябва да знаят какво и как се прави", каза още той.

„Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен", добави той
По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза", каза още президентът.

Президентът Румен Радев уточни, че днешната среща не е да се определя или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни учреждения и училища, а да се информират българите как правителството управлява кризата и какви са мерките, които ще бъдат предприети.
С доклади в срещата участват служебният министър-председател Стефан Янев, служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и служебният министър на финансите Асен Василев.

"Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка трябва да има ясно разписани мерки", каза президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме ясен и подробен план, включително и как да се разгърне здравната система, за да минимализираме последствията от пандемията.

Радев призова здравният министър за гаранции за спокойни и нормални условия на лекарите и медицинските специалисти. Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветено на евентуална нова вълна.

Премиерът Стефан Янев информира, че е направено работно съвещание за действия за превенция и борбата с пожарите.

"За съжаление картината не е никак радостна и трябва да бъдем бдителни. Наистина пожарите в момента са овладени, но опасността е налице", каза той.

България е изпратила екипи към РСМ, за да може пожарът да не премине нашата граница.

Янев призова общинските власти на всички пострадали места да задействат комисиите, които оценяват щетите. Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкова по-бързо може да се вземе решение и да се подпомогнат пострадалите.

За здравната криза Янев каза, че разчитат на експертизата от МЗ, както и на подготвения от тях план, който трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат. Премиерът каза, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои бизнеси може и да не отворят след това.

За ваксинацията Янев заяви, че по информация новия вариант Делта преминава по-леко при ваксинирани.

Министърът на социалната политика Гълъб Донев заяви, че 540 лв. помощ за семействата на загиналите в пожарите горски служители не е достатъчна, но тя е съгласно Кодекса за социално осигуряване.