Иван Гешев се яви в правната комисия на НС
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2021 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Гешев се яви в правната комисия на НС

/КРОСС/ Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в парламента. Той заяви, че прави това от уважение към Народното събрание като висш орган в една парламентарна република.

"Българският наказателен кодекс е приет 1968-а и урежда несъществени отношения. С едни остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността", заяви главният прокурор на изслушването.

"Прокуратурата изпълнява законите, а не ги създава", каза още Гешев.

"Резултатите на моите колеги са много добри и аз се гордея с тях - за това, че в условията на COVID, на очерняне и на клевети, те постигнаха добри резултати. Има над 90 % ръст на осъдителните присъди. Имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и че ръководя тези хора", заяви Гешев.

Относно полицейското насилие по време на протестите миналата година, Гешев каза: "Всяко насилие е недопустимо".

„Всеки може да изрази своето възмощение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не, след влязла в сила присъда", допълни още той.

Главният прокурор ще внесе искане в КС за обявяването му за противоконституционен. "Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", каза Гешев. В началото на изслушването Гешев започна именно с член 24 от Правилника за работа в НС. "Разпоредбата на член 24 има силата на закон и противоречи на българската Конституция. Това е причината да се явя днес".

"Българският наказателен кодекс е формалистичен се сочи в почти всички европейски документи", подчерта Иван Гешев.

„Прокуратурата е единна от 2016-а. Аз съм административен ръководител, който отговаря за административните ръководители, а не за конкретни досъдебни производства. Ако аз трябва да отговарям за конкретни досъдебни производства, ще имам правото да давам конкретни оказания на магистрати и да имам един широк кръг от правомощия, с които сега не разполагам", каза още Гешев по време на изслушването.

Запитан дали е гледал записите с полицейското насилие по време на протестите миналата година и какво е отношението му по тази тема, Гешев отговори така: „Гледах ги, определям ги, като недопустими. Аз съм главен прокурор и всяка една оценка по конкретни доказателства на едно дело означава да въздействам по този начин, а това противоречи на основни европейски ценности. Има образувано досъдебно производство през ноември 2020-а, така че нямам данни то да е прекратено. Това означава, че тогава някой магистрат е образувал досъдебно производство и отговорността я носи конкретен наблюдаващ прокурор".

Относно оптимизация на прокуратурата, Гешев обясни: „Процесът е почти приключил, остават малка част в Софийска окръжна прокуратура. Резултатът от тази трансформация на прокуратурата е оптимизиране на разходи и подобряване на работата и ефективността на отделните прокуратури".