САЩ се изтеглиха от Афганистан
Секция: СВЯТ
31 Август 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 САЩ се изтеглиха от Афганистан

/КРОСС/ Американските военни са приключили изтеглянето си от Афганистан, с което се поставя край на 20-годишната война на САЩ в страната.

Изтеглянето приключи с масова операция по евакуация на американци и афганистанци, помогнали на коалиционните сили по време на войната. Според Пентагона от летището в Кабул са били евакуирани над 123 хиляди души.

Процесът беше белязан от атентат, при който загинаха десетки афганистанци и 13 американски военни. Атентатът, за който пое отговорност групировката "Ислямска държава", повиши степента на тревожност и доведе до ускоряване на евакуациите. Инцидентът също показа и възможните препятствия пред талибаните, под чийто контрол попадна страната.

Краят на изтеглянето се случи преди поставения от американския президент Джо Байдън срок от 31 август. С него беше приключена най-дългата водена от Съединените щати война, при която загинаха над 2400 американски военнослужещи.

В изявление Байдън посочи, че военните единодушно са препоръчали приключване на евакуацията в срок. Според Белия дом Байдън ще говори за края на войната в Афганистан в телевизионно обръщение, което е планирано за 20:30 ч. българско време.

Войната на САЩ в Афганистан започна малко след атентатите от 11 септември 2001 г. и доведе до свалянето на талибаните от власт. Завръщането на талибаните преди около две седмици причини масово напускане на страната от тези, които се притесняват, че предстои въвеждане на суров режим.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, които изисква талибаните да изпълнят ангажимента си да позволят напускането на страната на тези, които не искат да останат, както и да допуснат ООН и други агенции.

Междувременно от Пентагона разследват американски ракетен удар по групировката "Ислямска държава" в Кабул, при който се твърди, че са убити 10 цивилни, включително и деца. Военните казват, че ударът е бил по автомобил бомба, който е представлявал "непосредствена" заплаха за летището в Кабул и признават, че има цивилни пострадали, но засега няма официална информация.

Ударът с безпилотен самолет беше вторият по рода си в отговор на атентата в района на летището в Кабул миналия четвъртък.