Установяват се причините за пожара в Медицинския университет в Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2021 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Установяват се причините за пожара в Медицинския университет в Плевен

/КРОСС/ Евакуираха 1500 души при пожара в Медицинския университет в Плевен. Огънят изпепели покрива на учебното заведение.

Най-застрашени от пламъците са били първокурсниците, които са имали лекция по химия точно под горящия покрив, но противопожарната система се е задействала своевременно и всички са били евакуирани, каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров.

Пламъците са били локализирани за час, а потушаването им е отнело три часа. Мястото е било поставено под наблюдение, а днес ще бъде извършен още един оглед, за да се види дали има опасност от възникване на нови огнища, съобщи гл. инспектор Златко Гицов от НСПАБ.

По думите му евакуацията е протекла бързо, изведени от сградата са били 700 души и когато пристига пожарната тя почти е приключила.

Все още се изясняват причините за пожара и не се изключва нито една хипотеза, включително човешка грешка, засега е изключено електричеството на сградата, за да не възникне късно съединение и подновяване на пожара, каза Гицов.

Пламъците са засегнали около 800 квадрата площ. Ще бъде създадена комисия за оценка щетите и те ще бъдат ясни в началото на другата седмица, каза проф. Димитров.

Има придружаващи щети и по долните етажи на сградата заради водата, използвана за потушаване на огъня, но библиотечния фонд на университетите не е засегнат, имало е вода само във фоайето на библиотеката, заяви ректорът.

Тази седмица студентите ще учат онлайн заради инцидента.