Протест срещу скъпия ток блокира центъра на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2021 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест срещу скъпия ток блокира центъра на София

/КРОСС/ Поскъпващият ток за фирмите е мотив за започващата в София протестна демонстрация, организирана от синдикални и работодателски организации. Те настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".

Протестът, който вече събира множество недоволни протестиращи - собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".

Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството за овладяването на ценовата криза в енергетиката. Протестът вече започва.