Борбата с рака е една от най-важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост
Секция: Здраве
28 Октомври 2021 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борбата с рака е една от най-важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и водещи специалисти в областта на онкологията проведоха днес обществена консултация за изготвянето на Националния антираков план 2021 - 2030 г., в унисон с Европейския план за борба с рака. Създаването на Национален план за борба с рака е една от най-важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Може би за първи път имаме шанса всички - пациенти, изпълнителна власт, специалисти - да се наредим от едната страна на борбата с рака," заяви д-р Лидия Чорбанова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. „Това е една от най-важните реформи, които сме заложили за следващия програмен период. До края на годината смятам, че ние ще започнем да показваме първите резултати", каза тя. Д-р Чорбанова увери, че в Плана са заложени механизми, които засягат борбата с рака от превенцията му чрез здравно образование и насърчаване на здравословни навици у младите до изграждане на нужна инфраструктура за по-достъпно лечение и палиативни грижи из цялата страна.

„Вече сме осъществили първите контакти, включително с пациентски организации на онкологично болни хора. Ще използваме вече така трасираните контакти като база направо да започнем диалог в посока реализация на най-важното", заяви д-р Цветолюба Генкова, ръководител на Дирекцията за правата на пациентите в Министерството на здравеопазването.

Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, подчерта нуждата за интеграция на българския антираков план на европейско ниво. „Трябва да поставим усилията си и да кажем къде ние сме неравностойни, за да може Европейският противораков план да стане действителност," заяви той и допълни: „Ние сме страна в неравностойно положение. Неравностойното положение се изразява в недостатъчна апаратурна окомплектованост, в недостатъчна цифровизация на средата, в разбиранията за необходимостта от предпазване и скрининг, които са абсолютно различни неща, и лечение на онкологичните заболявания".

„Само заедно бихме могли да постигнем едно по-бързо присъединяване към Европа по отношение на европейския противораков план, защото това е последната възможност да дадем адекватно диагностициране, лечение и съществуване на онкологичните пациенти в нашата страна. Отдава ни се една наистина уникална възможност да имаме готов разработен от експерти план, който е подплатен и с финансов ресурс", каза проф. Дудов.

Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, заяви нуждата от партньорство между експерти, пациенти и законодатели за интеграцията на Националния антираков план в България. „Стана ясно, че вече няма място за говорене. На правата сме, в която трябва да действаме", заключи тя.