Преакселераторската програма на Beyond стартира с голям интере
Секция: Анализи
15 Ноември 2021 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преакселераторската програма на Beyond стартира с голям интере

/КРОСС/ Стартъп екосистемата в България винаги е била сплотена, но обстоятелствата покрай стартирането на преакселератора Beyond дават нови индикации за посоката на развитие в предприемаческата сфера.

За поредна година преакселераторската програма на Beyond стартира през октомври месец и отново получава стотици кандидатури от млади предприемачи. Единствената разлика се оказва начинът, по който идват кандидатурите. Над 50% от тях са получени благодарение на много партньорства и сътрудничества между заинтересованите страни в сектора и не само.

Така например, основна част от готовите екипи в програмата се формират, благодарение на новото партньорство на преакселератора с фондовете за рисково финансиране, сред които Vitosha Venture Partners & Innovation Capital. На пръв поглед организациите, макар и конкурентни, показаха, че застават плътно зад екосистемата и се стараят да подпомогнат развитието на екипите, които не са успели да финансират, както и да подкрепят нови такива от преакселераторската програма.

Друг добър пример за партньорство е с „Клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването", които спомогнаха преакслераторската програма да достигне до млади студенти по медицина. Клъстерът сам по себе си е пример, как конкурентни организации могат да се сдружат, за да повишат професионализма и осведомеността за нуждата от иновации в сектора.

Най-значим пример е този с българската образователна система, където редица университети решиха да поканят своите студенти в преакслератора, с цел създаване на предприемачески умения и нагласи сред студентите им. Част от тях дори насочиха към програмата свои докторанти с научни разработки, които целят комерсиализация на проектите си. Висши учебни заведения като Технически Университет Варна, Икономически Университет - Варна, ПУ „Паисий Хилендарски", Медицински университет Варна, Бургаски свободен университет, Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров", СУ „Св. Климент Охридски" и други показаха осъзнатата нужда образованието да има все по-практическа насоченост, която да е ориентирана към създаването на иновации и нови бизнес възможности за младите.

В резултат на тази мрежа от партньорства, Beyond стартира с близо 50 мотивирани участника, сред които предприемачи с опит, докторанти, студенти и млади професионалисти. Очакванията са в края на сезона, през април 2022 г., да останат 3-4 перспективни компании, които в последствие да бъдат финансирани от партньорите за рисково финансиране на организацията.