Симона Велева: Народното събрание не може да бъде разпуснато до 22 януари
Секция: Анализи
21 Ноември 2021 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симона Велева: Народното събрание не може да бъде разпуснато до 22 януари

/КРОСС/ След като бъде свикано и започне да работи, Народното събрание не може да бъде разпуснато до 22 януари заради последните три месеца от мандата на президента. Това каза преподавателят по конституционно право д-р Симона Велева в предаването „Денят започва" по БНТ. Тя обясни, че новият президент ще встъпи в своя мандат на 22 януари, а кой ще бъде той ще стане ясно вероятно във вторник, допълни Велева.

Относно свикването на първото заседание на 47-то Народно събрание, Велева обясни какви са сроковете: „ЦИК дават една седмица на народните представители да изберат от кой изборен район предпочитат да бъдат избрани и след това трябва да обнародват резултатите в „Държавен вестник". След това президентът вече може да издаде указ, с който да свика първото заседание на Народното събрание".

Велева посочи, че България е една от малкото държави с парламентарна форма на управление, в която президентът е пряко избиран от гражданите. „Президентската институция гарантира, че властта ще бъде достатъчно концентрирана, за да може да се упражнява от правителството в една парламентарна република, и достатъчно разпръсната, че да може да се контролира. Той всъщност е гарантът за разделението на властите", обясни конституционалистът. Ролята на президента е ключова и същевременно достатъчно безпристрастна и отдалечена, така че да може да изпълнява основната си задача - да бъде обединител на нацията, подчерта Велева.