Експерти: Този участък от АМ "Струма" е в безобразно състояние
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2021 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Този участък от АМ "Струма" е в безобразно състояние

/КРОСС/ Трасето на АМ "Струма", където се случи инцидентът с пътнически автобус от РСМ, при който загинаха 45 души, е познато като опасно. Коментар в "Денят започва" от експертна гледна точка на Диана Русинова и Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Диана Русинова повдигна въпроси за състоянието на пътната инфраструктура и къде са контролните органи, проверили ли са дали шофьорът на автобуса е почивал, какво се е случило с него. Припомни, че това не е първи такъв инцидент. За този участък на АМ "Струма" тяхната организация е изпратила над 15 сигнала само тази година. И не са получили отговор на сигналите. От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не й поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор, заяви Диана Русинова.

Този път е една от 1500 черни точки в България, за които Институтът за пътна безопасност съобщи през лятото, припомни Емил Марков. През лятото се е провела среща в МРРБ по инициатива на института, която експертите определиха като абсурдна, тези хора, които работят там са абсолютно неподготвени. От тях те са научили, че България не е подготвена за зимното поддържане и почистване.

Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха със живота си за нашето безхаберие, коментира още Русинова. Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние - пътна маркировка, мантинели, знаци.

Емил Марков допълни, че мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания.