Зам.-министър Събев: Министерството на земеделието подкрепя 9% ДДС за храните
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2021 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Събев: Министерството на земеделието подкрепя 9% ДДС за храните

/КРОСС/ Агросекторът, хранително-вкусовата промишленост и управляващите се обединиха около идеята за 9% ДДС за храните. Това се случи по време на 15-ото издание на националния коледен форум за бъдещето на земеделието и зеления преход „Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието", който се проведе днес в София в хибриден формат.

Основен фокус по време на събитието бе определянето на приоритетни политики по отношение на агросектора в България и бъдещето на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост в обхвата на Зелената европейска сделка. Специални гости бяха Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието, Георги Събев, заместник-министър на земеделието, Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, Атидже Вели, евродепутат, Ивелина Пенева, заместник-министър на икономиката, представители на някои от най-големите европейските браншови институции и бизнеси.

„Извънредната ситуация с разпространението на COVID-19 показа, че са необходими много усилия за подобряване гъвкавостта и устойчивостта на сектора, който гарантира продоволствената сигурност на всички европейски граждани. ЕС представи нова стратегия за растеж - Европейският зелен пакт, който да осигури опазване, съхранение и увеличаване на природния капитал и защита на здравето и благосъстоянието на гражданите.

От гледна точна на Министерството на земеделието, храните и горите беше обърнато особено внимание на необходимостта от подкрепа на родния производител на храни и трябва да продължаваме да работим в тази насока. Категорично подкрепяме предложението за 9% ДДС за храни и напитки, за да променим ниските показатели на държавата ни в редица сектори", коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Форумът, организиран от независимата медия „Стандарт" и водещата PR компания M3 Communications Group, Inc., се осъществи под егидата на националната кампания „Да! На българската храна".

Събитието се проведе в два панела, които представиха на присъстващите предстоящите трансформации в земеделския сектор в контекста на Зелената сделка и необходимостта от намаляване на ДДС ставката за храни и напитки, подкрепено и от Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, и Мариана Кукушева, председател на УС на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. Г-жа Мариана Кукушева бе и модератор на първия панел, а втори панел води евродепутатът Атидже Вели.

След оживената дискусия и поетите ангажименти се състоя официално награждаване на износителите, които успешно развиват дейност на европейските и световните пазари. Наградени бяха компаниите Монделийз България с представител Анна Лозанова - мениджър корпоративни комуникации, Клас Олио, представлявана от Атанас Кънчев - директор по финансиране на външната търговия, Белла България с изпълнителен директор Елза Маркова, Катаржина Естейт с управляващ директор Цветелина Николова. За първи път бяха отличени и водещите в онлайн търговията компании - eBag.bg, Fastfood.bg и Parkmart, за своите особено впечатляващи резултати пред последната година.