Джо Байдън е разговарял по телефона с Олаф Шолц
Секция: СВЯТ
11 Декември 2021 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джо Байдън е разговарял по телефона с Олаф Шолц

/КРОСС/ Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял снощи по телефона с новия германски канцлер Олаф Шолц, за да го поздрави за встъпването му в длъжност, предават световните агенции.

По-рано вчера Шолц, който положи клетва в сряда, направи първите си посещения в чужбина - в Париж, където бе приет от френския президент Еманюел Макрон, и след това в Брюксел за срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, предава БТА.

"Говорих с германския канцлер Олаф Шолц, за да го поздравя за назначаването му", обяви президентът на САЩ в Туитър. "С нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество (с Шолц) по пълния набор от глобални предизвикателства, включително трансатлантическите усилия за (реагиране) на дестабилизиращото струпване на войски от Русия по протежение на границата с Украйна", написа още Байдън.
Белият дом съобщи, че президентът на САЩ подчертал своята подкрепа за "здравата връзка" с Германия и по-нататъшното засилване на сътрудничеството с ЕС като цяло. Двамата обсъдили още борбата срещу пандемията от новия коронавирус и със заплахата от климатичните промени, уточнява комюникето.

Шолц и Байдън потвърдиха близките връзки между Германия и САЩ и изразиха намерение да ги укрепят още повече, казва германското правителство в изявление.

Двамата вече разговаряха в четвъртък на проведената онлайн по инициатива на американския президент Среща на върха за демокрация.