Сергей Рябков: Възможна е нова конфронтация с НАТО
Секция: Русия
13 Декември 2021 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Рябков: Възможна е нова конфронтация с НАТО

/КРОСС/ Ако НАТО и САЩ не отговорят на искането на Русия за гаранции за сигурност, това може да доведе до нов кръг на конфронтация, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за РИА Новости.

„Липсата на напредък към политико-дипломатическо решение на този проблем ще доведе до това, че нашият отговор ще бъде военен и военно-технически", каза Рябков.

По-рано той каза, че една от основните притеснения на Москва е свързана с факта, че оръжейни системи, забранени по-рано от Договора за РСМД, скоро може да се появят в Европа по предложение на партньорите от НАТО.

„Тоест това ще бъде следващият кръг, ще бъде появата на такива средства от наша страна. Сега те не съществуват, имаме едностранен мораториум, призоваваме този мораториум да влезе в НАТО и Съединените щати. Отговорът в най-добрия случай е „първо елиминирате системите, довели до разпадането на Договора за ликвидация на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) „- сякаш не са други геополитически съображения, които са накарали Съединените щати да се оттеглят от Договора -" и след това ние ще погледнем нещо друго",  каза заместник-министърът.

В началото на 2019 г. Вашингтон обяви едностранното си оттегляне от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (ДРСМД), обвинявайки Русия в продължително нарушаване на този договор. Москва отрича всички обвинения. Споразумението приключи на 2 август 2019 г.

По-късно руският президент Владимир Путин обяви нова инициатива за разрешаване на ситуацията с нарастващото напрежение в Европа след оттеглянето на САЩ от Договора за РСМД. По-специално той каза, че Москва е готова по собствена свободна воля да не разполага с ракети 9М729 в европейската част на Руската федерация, но при условие на реципрочни стъпки от НАТО. Той също така предложи алиансът да тества комплекси Aegis Ashore с пускови установки Mk-41 в бази в Европа и ракети 9M729 в съоръжения в Калининград. На срещата на върха на НАТО, проведена през юни, нейните участници заявиха, че не считат за приемливо предложението на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа след прекратяването на съответния договор.