МЗХГ публикува за обществено обсъждане Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Декември 2021 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗХГ публикува за обществено обсъждане Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти

/КРОСС/ Министерството на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти. С нея се въвеждат понятията „регионален традиционен продукт" и „местен традиционен продукт", които се произвеждат от типични за региона съставки и по традиционен начин. Условие за получаване на наименованието е изделията да имат доказана история на производство от поне 30 години към момента на подаване на заявка за признаване. Обхватът им включва всички селскостопански стоки и храни, предназначени за консумация, в това число и рибни изделия, вина, ароматизирани лозаро-винарски продукти и такива на основата на плодови вина и оцети и спиртни напитки.

Документът бе изготвен в рамките на междуведомствена работна група, председателствана от заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев. В нея участваха експерти от други държавни институции, представители на регионите, общините и местните общности, неправителствени организации в сферата на храните.

Целта на програмата е остойностяване на потенциала на тези продукти и засилване на връзката им с общностите с оглед развитие на местната икономика и аграрния отрасъл. Тя ще даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални традиционни и местни характерни продукти. Това ще подпомогне социално-икономическия растеж на българските региони и общини и ще допринесе за повишаване на разпознаваемостта на изделията. „Проектът подчертава значението на характерната българска храната и кулинарната идентичност, като важен елемент от цялостния облик и имидж на страната", заяви заместник-министър Събев. По думите му е време да направим традиционните местни и регионални продукти, храни и напитки част от визитката на страната ни: „България - страна на хилядите вкусове!"

Програмата ще се прилага на територията на цялата страна. За изпълнението й са разработени осем мерки, като към всяка от тях са разписани съответни дейности. Документът включва и индикативен План за действие за периода 2021-2031 г. Пълният текст може да бъде намерен на:

https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-programa-za-mestni-tradicionni-i-regiona/ , като в срок от 30 дни могат да бъдат изпращани мнения, коментари и препоръки.