Наводнена е пещерата Дяволското гърло
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2021 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наводнена е пещерата Дяволското гърло

/КРОСС/ Борбата с щетите след пороите в област Смолян продължава и днес, обстановката се усложнява, започна да вали сняг. Пътят към Девин е пропаднал. Смолян, Неделино и Девин са в бедстващо положение все още. Без ток са две села. Една от махалите на с. Елховец остана откъсната заради пропаднал мост. Жителите на Триград са снабдени с най-необходимото - храна и лекарства, тъй като достъпът до тях е невъзможен.

Здравко Иванов, кмет на община Девин - Ситуацията в общината е извънредна. Достъпът до пещерата Дяволското гърло е невъзможен, тъй като пътят е пропаднал, теренът е много сложен за работа. Бяха описани щетите, които са на стойност над 4 милиона, които всички са спешни. Пътят Пешево-Триград е неотложен. Триград и Кестен са и без питейна вода. В момента се осъществява достъп до отвеждащия водопровод на Триград.

Вчера Римския мост бе изцяло разрушен, няма шанс да бъде възстановен.

Владимир Солаков - Щетите в пещерата Дяволското гърло са огромни. Всичко е пълно с вода, предизвикан е огромен водовъртеж и е разрушена изцяло обособената част на пещерата.3000 прилепа зимуват там, след бедствието всички са напуснали пещерата. Достъпът е невъзможен, буквално пред очите ни пропадна пътят.