Сухопътните войски бяха сертифицирани за резерв на силите на НАТО в Косово
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Декември 2021 07:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сухопътните войски бяха сертифицирани за резерв на силите на НАТО в Косово

/КРОСС/ Формирования от състава на Сухопътните войски бяха сертифицирани за участие в оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в операцията на ЕС (EUFOR) в Босна и Херцеговина „Aлтеа". След успешно представяне в ротното тактико-специално учение, което се проведе в района на учебен център „Сливница", формированията отлично изпълниха критериите по CREVAL и получиха оценка „Боеготов".

Основната цел на учението, което се проведе на 15 и 16 декември, беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и механизирана рота. В него участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, Втора механизирана бригада, 110-и логистичен полк, 38-и батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е) от състава на Сухопътните войски и медицински екип от Военномедицинска академия.

По време на подготовката за сертификация, която се проведе от 8 ноември до 16 декември, военнослужещите затвърдиха и усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зона за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, сформиране на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи, наблюдение, оказване на съдействие на въоръжени сили на страната-домакин по стандартите на НАТО и ЕС и др.