По-студено от обичайното в близките дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Декември 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-студено от обичайното в близките дни

/КРОСС/ Оправдават се предупрежденията за много силен северозападен вятър днес. Вече има райони с пориви над 70 км/ч , а в комбинация и с очакваните в Североизточна България и планините снеговалежи, в областите Търговище, Разград и планинските райони на област Велико Търново, както и по планинските проходи на Стара планина ще има условия за виелици и преспи. 

Причината – студен атмосферен фронт, който преминава през страната.

След обяд облачността над Западна България ще намалее. Максималните температури ще са между 3° и 8°, но в комбинация със силния вятър, усещането ще е за по-студено от действителното време.

 

Утре, 21 декември, е началото на Астрономическата зима, която ще посрещнем със зимни температури. Ще бъде и ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и все още временно силен северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, максималните - между 0° и 5°, в София – минус 1°. Облачността над страната ще е променлива, а на отделни места в североизточните и планинските райони ще продължи да превалява слаб сняг.

Облачността и на морския бряг ще бъде променлива, с изолирани валежи от сняг по северното крайбрежие. Ще бъде ветровито с временно силен северозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Много ветровито ще бъде и в планините. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите в курортите ще се понижат и ще са от минус 11° на Алеко до минус 3° в Банско. На отделни места ще превали слаб сняг.

Преносът на студен въздух от север към Балканския полуостров ще продължи. В сутрешните часове на отделни места в източните и планинските райони ще превали слаб сняг, но след обяд облачността ще намалява до предимно слънчево. По-студено от обичайното за сезона ще бъде в по-голямата част от Европа – минус 15° ще бъде утре максималната температура в Москва. Затопляне се очаква само на Пиринеите.

У нас, през нощта срещу сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде много студено, с температури на места до минус 10 градуса, а през деня ще има райони с отрицателни максимални температури. В четвъртък ще започне затопляне, което ще продължи и в празничните дни.