Директорът на „Булгартрансгаз“: Надявам се интерконекторът да бъде реализиран до октомври 2022 г.
Секция: ИКОНОМИКА
22 Декември 2021 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на „Булгартрансгаз“: Надявам се интерконекторът да бъде реализиран до октомври 2022 г.

/КРОСС/ Надявам се интерконекторът с Гърция да заработи през октомври 2022 година. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Аз смятам, че догодина при полагане на необходимите усилия и организация, интерконеткорът може да бъде въведен в експлоатация. Като експертен потенциал и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали готовност да помогнем във връзка с реализацията на този проект и още имаме това желание.  Смятаме, че обединявайки усилията на всички заинтересовани страни, това може да се осъществи до 1 октомври 2022 година, каза още той. Той добави, че съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката.

Газопреносните мрежи и в Гърция, и у нас разполагат с нужния капацитет това количество да постъпи в България, обясни Малинов.

Новият министър на енергетиката Александър Николов вчера изрази съмнения, че интереси, свързани с комисионни, стоят зад забавянето на строителството на газовата връзка с Гърция. Оттам трябва да пристига у нас азерския газ, който е значително по-евтин от руския.

Енергийният министър обяви, че страната ни има договори, които дават възможност за значително по-ниска крайна цена на газа. Забавянето на връзката с Гърция е вече 12 години.