Димитър Гърдев: Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст
Секция: ПОЛИТИКА
06 Януари 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Гърдев: Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст

/КРОСС/ Няма промяна в позицията на партията по темата Северна Македония. Позицията на България остава върху една основна и сериозна база – декларацията на 44-ия парламент, рамковата позиция на Министерски съвет и позицията на БАН. Това коментира експертът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев.

Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени – в един европейски контекст. Македонското общество, техният парламент, трябва да бъдат напълно готови за това, което представлява ЕС и основните базови ценности, а именно – защитата от дискриминация. Второто – запазването и защитата на човешките права, обясни той.

Според Гърдев, когато се говори за взаимоотношенията със Северна Македония, това са взаимоотношения между партньори и няма форма на натиск. В този смисъл поставените въпроси от г-н Трифонов са абсолютно релевантни и нормални, уточни Гърдев.

Няма никаква промяна и никакви притеснения в коалицията по темата за Република Северна Македония. Коалицията гледа в една посока по темата за Северна Македония, категоричен е Гърдев. Той разясни, че не трябва да има никакво преподписване на договора за приятелство, а категорични гаранции за спазване на правата на българските граждани в Република Северна Македония.