Депутатите решиха: Със зелен сертификат в парламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2022 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите решиха: Със зелен сертификат в парламента

 Зеленият сертификат става задължителен за депутатите в Народното събрание. Това решиха след гласуване на днешното пленарно заседание. Документът ще се изисква от 24 януари.

/КРОСС/ В сградите на Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат или с тестване. Това гласуваха депутатите, които приеха решение за условията на достъп до сградите на НС при обявена извънредна епидемична обстановка. Решението бе взето след близо едномесечни спорове в парламента и отхвърлянето на два други проекта по темата.

В подкрепа на въвеждането на зеления сертификат в НС гласуваха 154 депутати от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ. "Против" нямаше. Четирима се въздържаха - 3-ма от ПП и един от ГЕРБ. "Възраждане" и ИТН не участваха в гласуването. Депутатите, които нямат зелен сертификат, сами ще плащат за тестовете си, но няма да ползват предимство на опашката, както бе първоначално предложено.

За останалите лица, които влизат в сградите на НС - администрация, служителите на парламентарни комисии, сътрудниците на парламентарните групи и журналисти, тестовете ще се плащат от бюджета на парламента.