Освободиха саудитска принцеса след почти 3 години затвор по неясни причини
Секция: СВЯТ
10 Януари 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освободиха саудитска принцеса след почти 3 години затвор по неясни причини

/КРОСС/ Властите в Саудитска Арабия са освободили принцеса, която беше задържана в кралството в продължение на близо 3 години при мистериозни обстоятелства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на нейни поддръжници.

Принцеса Басма бинт Сауд, дъщеря на втория крал на Саудитска Арабия, изчезна през март 2019 г. и се появи в известен саудитски затвор без присъда, за което тя съобщи по това време в социална медия.

Причината за нейното арестуване заедно с дъщеря й не беше ясна, при положение че тя никога не е имала значително влияние. Но това беше пореден случай, при който беше засегнат член на кралското семейство, откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман укрепи властта си и се утвърди като де факто лидер на кралството.

След като крал Салман се възкачи на трона през 2015 г., Мохамед бин Салман започна да преследва критици, активисти и съперници на кралското семейство и в рамките на антикорупционна чистка той беше задържал и изнудвал и някои принцове.

Принцеса Басма, която е на 58 години, и нейната 30-годишна дъщеря Сухоуд ал Шариф миналата седмица напуснаха затвора Ал Хаир в покрайнините на саудитската столица Рияд и в четвъртък се завърнаха у дома през пристанищния град Джеда, съобщи нейният юридически съветник Анри Естраман. Принцеса Басма страда от здравословни проблеми, включително остеопороза, и сега иска за се възстанови и да прекара време със семейството си, допълни той.

Саудитското правителство не коментира публично случая. Но през 2020 г. саудитската мисия в ООН в Женева каза на работната група за произволни задържания, че принцеса Басма е "обвинена в криминални деяния, сред които и опит да пътува нелегално извън кралството". Мисията допълни, че не е имало процес срещу нея.