Предстои леденостуден период
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2022 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои леденостуден период

Температурите падат до под минус 10 градуса

/КРОСС/ В часовете във вторник през нощта снеговалежите ще се ограничат в Южна България и най-вече - в Родопите. Очаква се там да паднат още 15-20 см сняг в по-ниските масиви и още до към 40 см - в по-високите части. Вятърът ще остане силен в тези райони и ще има условия за преспи и навявания.

В сряда сутринта се очакват ниски температури, които в някои райони ще достигнат минус 8 градуса. През деня севернякът ще продължи да духа с ледени пориви. Студът ще отпусне леко, но температурите ще се колебаят в интервала от минус 3 до плюс 2 градуса. Облачността ще започне да се разкъсва, тук-там - до слънчево време. В хода на деня все пак не е изключено да прехвърчи сняг в незначителни количества на места из Дунавската равнина и западните райони.

Леденостудено ще бъде времето и в планините. Снеговалежите в сряда ще намаляват и спират в часовете до обяд. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Вятърът ще е силен и студен и ще засилва усещането за студ. Температурите в топлата част на деня ще бъдат между минус 4 и минус 7, като по върховете термометрите ще показват до минус 13 - минус 14 градуса. Опасността от лавини е висока заради новия слой пресен и нестабилен сняг.

В четвъртък сутринта ще е кулминацията на студа с температури в традиционно студените точки на страната до минус 10 – минус 12 градуса.

До края на седмицата облачността ще е динамична, но валежи не се очакват. Ще се затопли, с температури между 5 и 10 градуса. Заради преноса на по-топъл въздух, в районите, където вятърът утихне, в ранните часове ще има по-трайни мъгли.

На този етап метеорологичните модели определят следващия период със сняг и студ да бъде около 18-19 януари с преминаване на студен атмосферен фронт.