Климатичните промени застрашават производството на кафе
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Януари 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Климатичните промени застрашават производството на кафе

/КРОСС/ Светът може да загуби половината от най-висококачествените полета за отглеждане на кафе при сценарий на умерени климатични промени в следващите десетилетия, съобщи "Сайънс алърт".

В Бразилия, която в момента е най-големият производител на кафе в света, най-подходящите за отглеждането му терени може да намалеят със 79 на сто до 2050 г.

Това е едно от основните заключения на швейцарски учени, изследвали потенциалното въздействие на климатичните промени върху реколтите от кафе, кашу и авокадо по света. И трите култури, които са сред масово търсените и търгувани по света, се произвеждат основно от дребни стопани в тропиците.

Тропическите екосистеми заемат около 40 на сто от глобалната суша с население около три милиарда души, които според прогнозите ще се увеличат с още около един милиард души до 2050 г.

Най-подходящите сега терени за отглеждане на кафе в света са в Централна и Южна Америка, основно в Бразилия, в Централна и Западна Африка и в части от Южна и Югоизточна Азия, пишат авторите на изследването, публикувано в специализираното издание "Плос Уан". Проучването е дело на екип изследователи от Института за изследване на природните ресурси към университета за приложни науки в Цюрих.

Северните и южни части на тези подходящи за плантациите райони са ограничени от климатични фактори основно в параметрите - дълги сезони на суша, високи средни годишни температури и ниски средни минимални температури в студените месеци.

В някои от климатично подходящите за отглеждане на кафе райони почвата силно ограничава отглеждането му. Ниските нива на киселинност на почвата също влияят на това дали почвата е подходяща за посевите.

При анализ на сценариите за климатичните промени до 2050 г. се установява, че районите, подходящи за отглеждане на кафе, рязко ще намалеят. Най-добрите терени ще се свият с повече от 50 на сто, умерено подходящите - с 31 на сто до 41 на сто, пишат авторите на изследването.