ЕС и Азербайджан активизират газовия диалог
Секция: СВЯТ
04 Февруари 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС и Азербайджан активизират газовия диалог

/КРОСС/ ЕС и Азербайджан активизират диалога за увеличаване на газовите доставки за общността, заяви в петък еврокомисарката по енергетика Кадри Симсън след разговорите в Баку с азербайджанския президент Илхам Алиев. "Двустранна среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Засилване на диалога за увеличаване на доставките на газ и сътрудничество в областта на възобновяемата енергия и прехода към чиста енергия", написа тя в Twitter, цитирана от медиите.

Според нея преговорите в Баку са се превърнали в "добра възможност за обсъждане на партньорството на страните и начините за напредък в енергийния сектор". „Искам също така да благодаря на Азербайджан за усилията им да увеличат доставките на газ за ЕС през Южния газов коридор. Азербайджан направи крачка напред, потвърждавайки своята надеждност и отлично партньорство“, добави тя.

Кадри Симсън прави две поредни посещения в Азербайджан и САЩ, за да обсъди допълнителни доставки на газ за ЕС. Миналата седмица Еврокомисията обяви, че е засилила усилията си да обсъди разширяването на доставките на втечнен природен газ със страните партньори поради страх от прекъсване на руските доставки за Европа. ЕС се опасява, че този вариант е възможен с въвеждането на нови санкции срещу Русия, които Брюксел подготвя в случай на война в Украйна.