Вицепрезидентът разговаря с аржентинския секретар за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът разговаря с аржентинския секретар за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 Гийермо Кармона – държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина. Поводът за посещението на посланик Кармона в България е подписването на Споразумението за антарктическо сътрудничество между Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита фотоизложба, представяща 30-годишното сътрудничество в изследването на Антарктида между България и Аржентина.

„Не само Антарктида свързва нашите две държави и два народа, а и голямата българска диаспора в Аржентина, която е дълбоко интегрирана в нашето общество“, посочи Гийермо Кармона. На срещата беше изразена позицията за засилване на двустранните отношения между България и Аржентина в различни сфери, като вицепрезидентът посочи, че българската общност може да бъде естественият добър посредник в сътрудничеството. Йотова благодари на аржентинската държава за предоставянето на всички условия за съхранение на българската самобитност и култура и изрази гордостта си, че българите са уважавана общност в аржентинското общество. Вицепрезидентът посочи тесните контакти, които тя и екипът й са създали с българската общност в латиноамериканската страна.

Илияна Йотова разказа на гостите за трите културни прояви, свързани с българската общност в Аржентина, които бяха реализирани по нейна инициатива през 2019 г. В Национален държавен фонд „13 века България“ беше открита изложбата „Обиколка на света за 270 дни“ на аржентинската художничка с български корени Стела Сиди и прожектиран едноименен документален филм. Представена беше и книгата „Лекар“ на почитания доктор от български произход Хорхе Мичоф. По инициатива на вицепрезидента предговорът на книгата разказва историята на българската емиграция в Аржентина. Контактите на Йотова с българската общност продължават и виртуално – представители на културната общност в Аржентина участваха в срещите от инициативата „Народността не пада там, дето знанието живей“.

Вицепрезидентът подчерта интереса на децата с български корени да учат езика на своите прародители. Благодарение на нея, на съдействието на Българското национално радио и безвъзмездното дарение на проф. Венко Кънев, на тяхно разположение са 250 аудио урока.

В контекста на културните контакти посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф, който е с български корени, изтъкна програмата на аржентинското културно министерство за превод на аржентинска литература на български език. Досега в България има около 160 такива издания.