Богомил Николов:Хидрогенираната мазнина е опасна
Секция: Здраве
12 Февруари 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Николов:Хидрогенираната мазнина е опасна

/КРОСС/ Хидрогенираната, втвърдената мазнина, води до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, което я прави опасна. Палмовата мазнина е нарочена за основен враг, но всъщност хидрогенирането е големият проблем. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители" в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Не е задължително хидрогенираната мазнина да е палмова, допълни той.

По думите му при няколко от предлаганите марки вафли на пазара именно палмовата мазнина е посочена на първо място в етикета, което означава, че и съдържанието й е най-голямо сред всички съставки.

Той коментира, че палмовата мазнина вече е била забранена на някои места по света. ЕС също дебатира темата. „Има бавене в този процес, но трябва да стане факт в някакъв момент. Когато бъде прието такова ограничение, то няма да е пълна забрана, а лимитиране. Продуктите ще трябва да променят рецептите си изцяло и да се върнат към 80-те години на миналия век", обясни Николов.

Това обаче ще се отрази и върху цената на продуктите, допълни той.