/КРОСС/ Хидрогенираната, втвърдената мазнина, води до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, което я прави опасна. Палмовата мазнина е нарочена за основен враг, но всъщност хидрогенирането е големият проблем. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители" в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.
Не е задължително хидрогенираната мазнина да е палмова, допълни той.
По думите му при няколко от предлаганите марки вафли на пазара именно палмовата мазнина е посочена на първо място в етикета, което означава, че и съдържанието й е най-голямо сред всички съставки.
Той коментира, че палмовата мазнина вече е била забранена на някои места по света. ЕС също дебатира темата. „Има бавене в този процес, но трябва да стане факт в някакъв момент. Когато бъде прието такова ограничение, то няма да е пълна забрана, а лимитиране. Продуктите ще трябва да променят рецептите си изцяло и да се върнат към 80-те години на миналия век", обясни Николов.
Това обаче ще се отрази и върху цената на продуктите, допълни той.