Дора Янкова: Жената трябва да бъде социално и здравно защитена
Секция: Интервюта
17 Март 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дора Янкова: Жената трябва да бъде социално и здравно защитена

Социалните неравенства, заплащането на жените, условията на труд и трудовите права ще са в центъра на дейността на Обединението на жените социалистки през 2022 година

/КРОСС/ Кризисните центрове за жени и деца, жертви на домашното насилие, трябва да станат делегирана от държавата дейност и да ги има във всеки областен град. Това заяви председателят на Обединението на жените социалистки (ОЖС) Дора Янкова. Темата беше обстойно обсъдена по време на редовно заседание на Оперативното бюро на ОЖС в БСП. На него жените социалистки анализираха актуалната политическа обстановка и си поставиха задачи за работа до края на 2022 година.

"Поехме ангажимент да реализираме няколко инициативи, каза Дора Янкова. - Жената трябва да бъде социално и здравно защитена. Ще работим за здравната култура и за нормалните условия на труд на жените в различните сфери на стопанството. Паралелно с това ще водим разговори и със синдикатите и работодателите относно работещите бедни, заплащането на труда на жените, работното време и място.

Втората важна тема в работата на жените социалистки през тази година ще бъде свързана с децата в новата образователна среда. Пъстра е дискусията ни за това какво отражение даде обучението в електронна среда върху образованието на децата. Предстои ни да организираме кръгла маса по тази тема. Така ще можем да съберем препоръки към Министерство на образованието от родителите и експертите в сферата. България не бива да изостава в образованието от останалите европейски държави, то трябва да бъде поставено в центъра, за да може страната ни да стане модерна държава".

Продължава активната работа на ОЖС и за изграждане на кризисни центрове за деца и жени, пострадали от домашно насилие. "В момента има изградени - в Бургас, Търговище, Плевен, Варна, Перник и Самоков, а в 17 областни центъра няма такива, което ни тревожи, защото в условията на Covid-19 домашното насилие се засили, обясни Дора Янкова. - Планираме да привлечем за нашата кауза и жените общински съветници и кметовете на областните градове, както и самият министър на труда и социалната политика.

Настояваме и ще се борим за това кризисните центрове да станат делегирана от държавата дейност".

На заседанието членовете на Оперативното бюро на ОЖС взеха решение да изградят три съвета - по здравеопазване, образование и социална политика, от водещи специалисти и експерти, които ще подпомагат Обединението на жените социалистки.

"Разбира се, социалните теми, както и положението на жените в условия на Covid-19 ще присъстват постоянно в нашия дневен ред и през тази година. Планираме да организираме и няколко изнесени кръгли маси в страната. Също така активно ще продължим да участваме и в дискусиите на ПЕС - жени, добави Дора Янкова. - Планът ни за работа, който приехме на заседанието на Оперативното бюро, е доста богат и така трябва да бъде, за да сме полезни на жените в България".