„Код 211“ – екшън от Йорк Шакълтън по БНТ 1
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2022 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Код 211“ – екшън от Йорк Шакълтън по БНТ 1

/КРОСС/ На 26 март (събота) от 23:15 ч., БНТ 1 ще излъчи телевизионната премиера на екшъна Код 211 в съботната поредица „Студио Х“.

В „Код 211“ е реставриран "най-дългият" и кървав банков обир в историята на полицията. Сюжетът се разиграва в американско градче на щата Мериленд, но снимките на филма са в България - от февруари до април 2018 г., с участието на Никълъс Кейдж и на сина му Уестън Кейдж Копола.

 Действителната история, "вдъхновила" „Код 211“, е кървава престрелка от 1997 г. в Северен Холивуд, между полицията на Ел Ей и маскирани мъже, от които двама тежко въоръжени се натъкват на ченгетата отвън, докато се опитват да избягат от клон на Американската банка, който току-що са обрали. Смята се, че те са били убити, като преди това са ранили 12 полицаи, 8 цивилни и са предизвикали огромни материални щети наоколо.

Сюжетната линия в „Код 211“ е предистория от военен Афганистан. На мястото четирима наемници от различни националности залавят костюмирания служител и посредник - мистър Донован, който се готви да избяга, без да плати полагащите им се долари за участие във военни операции. Наемниците ликвидират цялата му охрана и самия Донован, но успяват да разберат, че неговата "лична" печалба в милиони долари е депозирана по банкова сметка в Честъртън. "Лошите момчета" се насочват натам и обирът, който трябва да продължи 5 минути се превръща в един от най-дългите обири. Когато излизат, са обградени от полиция.

Режисьор на филма „Код 211“ е Йорк Шакълтън. В ролите зрителите ще видят Никълъс Кейдж, Кори Хардрикт, Майкъл Рейни Джуниър и българските актьори - Велизар Бинев и Башар Рахал.

 Гледайте „Студио Х“ всяка събота от 23:15 ч. по БНТ 1