Пролетни храни за добър имунитет
Секция: Здраве
26 Март 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пролетни храни за добър имунитет

/КРОСС/ Какви храни са ни нужни през пролетта, за да се подкрепи отслабналият през зимата организъм -за това разказва диетологът и кандидат на медицинските науки Елена Соломатина.

Пролетната диета трябва да съдържа голямо количество витамини, антиоксиданти и фибри, защото това ще помогне на организма да възвърне загубената си жизненост. Поради тази причина, според диетолога, плодовете, зеленчуците и горските плодове трябва да заемат важно място в пролетното меню.

"Зеленчуците и горските плодове съдържат необходимия витамин С, фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти. Ако нямате достъп до сезонни зеленчуци и горски плодове замразените храни са не по-лош вариант", казва Соломатина.

"Необходимата доза витамин С може да се набави например от порция кисело зеле, шепа замразен касис, червена чушка и накрая от цитрусови плодове, които в днешно време са в изобилие", казва Соломатина.

Диетологът предлага също така да включите в пролетната диета оранжерийни репички и билки.
Отслабеният през зимата организъм се нуждае и от витамини А, В, D и Е, продължава тя. За да компенсирате тези липси, трябва да допълните менюто си с пълнозърнест хляб, ядки, месо, риба, сметана и редица други храни."Витамин В се съдържа в пълнозърнестия хляб, зърнени храни, месни продукти и черен дроб. Мастноразтворимият витамин Е можем да си набавим, консумирайки растителни масла, семена и ядки. Витамин А се съдържа в заквасената сметана, маслото и яйчнеия жълтък", казва Соломатина.