Милева: Бившият румънски министър Елена Удря е задържана за 72 часа
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милева: Бившият румънски министър Елена Удря е задържана за 72 часа

/КРОСС/ Бившият румънски министър Елена Удря е задържана с прокурорско постановление за 72 часа и следва да бъде внесено искане до съда с цел постоянното й задържане, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата във връзка със задържаната вчера у нас Елена Габриела Удря, бивш румънски министър на регионалното развитие и на туризма в периода от 2010-а до края на 2011 г.

Причината за задържането е, че Удря е призната за виновна и осъдена на шест години затвор за корупция в северната ни съседка. Информацията е изпратена на българската гранична полиция по линия на международното сътрудничество и във връзка с Европейска заповед за арест на Удря. След предприети действия от страна на МВР жената е установена близо до граничен пункт "Кулата" и задържана за 24 часа.

Предстои българският съд да прецени дали са налице предпоставките тя да бъде предадена на румънските съдебни власти. Удря може и сама да се съгласи на това, обясни Милева.

Милева коментира и заплахите, които Любомир Каримански обяви по-рано днес, че е получил.

„Софийска районна прокуратура се самосезира и възложи на МВР до 10 дни са представят данни за извършено престъпление. Срокът за проверка е 2 месеца, но за да е по-бързо, сме дали 10 дни. Дали сме и подробни указания”.

По повод скандалния запис, на който се вижда как български полицай удря шамар на международен шофьор на тир, Сийка Милева заяви, че колегите й ще потърсят съдействие от посолството на Турция, за да бъде разпитан потърпевшият турски гражданин.

„Всички знаете, че СРП наблюдава досъдебно производство за системно следене и закана за убийство на наш колега. Направен е оглед служебния кабинет на колегата на улица „Черковна”, разпитани са трима свидетели, иззети са камерите и видеозаписи от Спецпрокуратурата, иззети са веществени доказателства, на които е назначена комплексна, дактилоскопна и биологична експертиза. Продължават действията по разследването. Самият той също е разпитан. Работи се по всички версии”, обясни говорителят на главния прокурор по повод заплахите, отправени срещу прокурор Кънев.