Корнелия Нинова: Ние искаме войната да спре
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2022 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Ние искаме войната да спре

/КРОСС/ "Споразумението за правителството е добро, стига да започне да се изпълнява", каза Корнелия Нинова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тя сподели, че според нея е нелепо съдържанието на клипа на министър Атанасов, споделен в социалните медии. Тя добави още: "Аз съм откровен човек. Грозно е и не искам да анализирам състоянието на колегите.".

По въпроса за обявяването на Н.Пр. Елеонора Митрофанова за персона нон-грата Корнелия Нинова каза, че това е последна и крайна стъпка, която означава скъсване на дипломатическите отношения. "Ние не го приехме и веднага излязохме със становище, след като го чухме от министър Василев. Смятаме, че не бива да се пристъпва към тази крайна стъпка". 

На въпрос за износа на оръжия и патрони за Украйна и Русия министър Нинова заяви, че България не изнася такива стоки от 2015 година, спазвайки Минските споразумения и за двете страни. "И така ще остане. Нашата позиция е категорична. България не трябва да се включва в този конфликт, в тази война. (...) За нас мирът е най-висшата ценност, защото понякога ни обвиняват, ама това е ценностен избор. Мирът е най-висшата ценност. Ние искаме войната да спре и няма как да спре, като постоянно я захранваш с оръжия и даваш средството за убиване. (...) Давайки оръжие, ти даваш способа да продължи тази война. И затова ние сме категорични. Предстои да се вземе решение в НС. Знам, че ГЕРБ и ДБ са внесли такива предложения". Ако се вземе такова решение Корнелия Нинова е готова да даде оставка, ако НС реши да се изпраща оръжие и боеприпаси за Украйна. 

"На срещите ни с еврокомисаря по разширяването и с госпожа Фон Дер Лайен съм заявила нашата позиция. Тя също е много последователна и ясна. Не можем да дадем път за преговори за присъединяване на РСМ, докато не се изпълнява двустранния договор с България, докато не се отчете историческата истина, докато не спре езикът на омразата и дискриминацията спрямо българите там.", заяви Корнелия Нинова.