Георги Ганев: Индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2022 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Ганев: Индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко

/КРОСС/ Ще продължава да става все по-скъпо по две причини и докато те не изчезнат,  тези процеси може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората е войната. Това каза Георги Ганев от „Демократична България“ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му разходите за основни стоки в растениевъдството като торовете са също толкова важни, колкото - горивото. „Тепърва техните много нараснали цени ще навлизат във всички хранителни продукти, които се произвеждат. Процесът няма да приключи нито бързо, нито безболезнено. Сектори в производството, като индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко“, допълни Ганев.

Секторът на услугите според него ще бъде по-малко засегнат.

Според него обаче нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век няма да достигнем. „Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности“, прогнозира Ганев.

„Демократична България“ предлага две мерки с по-дълъг хоризонт на действие за намаляване разходите на бизнесите и по-малко увеличаване на цените. „Едното е вдигане на прага по ДДС до 160 000 лева, което ще обхване около 200 000 бизнеса, и намаляване на лихвата за забава, която в момента в България е най-висока в ЕС“, обясни икономистът.

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1%, като подчерта, че то идва след две години на рекордно повишение на парите за старост чрез добавки. „Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея“, отбеляза Ганев.

Повечето пари означават увеличение и на инфлацията, допълни икономистът. „Търсим всякакви възможности – бюджетни и други, да подпомогнем пенсионерите“, заяви Ганев.

Според Ганев за управител на БНБ трябва да се предложи безспорна кандидатура.