Тригодишният Андрей даде началото на „пленарното заседание” в Деня на отворени врати на НС
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2022 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тригодишният Андрей даде началото на „пленарното заседание” в Деня на отворени врати на НС

/КРОСС/ Тригодишният Андрей даде началото на „пленарното заседание" в Деня на отворени врати на Народното събрание. Председателят на парламента Никола Минчев поздрави първите гости в пленарната зала и „провери кворума", след което подпомаган от детето „откри" заседанието.

По повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон Народното събрание отвори вратите си за граждани от 10.00 до 16.00 часа.

Сред първите гости на парламента бяха студенти и преподаватели от Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Нов български университет - от специалностите „Право", „Българска филология" и „Европеистика", както и ученици от столичното 21 СОУ „Христо Ботев" и Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза".

На добър час и да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре и всеки да дава в тази насока, каквото може, пожела в началото на Деня на отворени врати председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той припомни, че на 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, с която са положени основите на българската парламентарна демокрация. Днес е празник за българския парламентаризъм и за всички юристи, посочи председателят на Народното събрание. Той честити празника на всички настоящи и бъдещи юристи в пленарната зала и добави, че сред тях може да има и бъдещи парламентаристи.

Заедно с първите посетители председателят на парламента Никола Минчев разгледа, предоставените от Държавна агенция „Архиви" за Деня на отворени врати на Народното събрание, оригинали на Търновската и Сребърната конституции.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев разговаря с много от посетителите, студентите и техните преподаватели, сред които и заместник-председателят на 40-ото Народно събрание и преподавател в Нов български университет проф. Екатерина Михайлова. Той отговори на много въпроси и написа лични послания на деца, които го помолиха за това.