Енергийната и хранителната криза ще доведе до бунтове в Европа
Секция: Коментари
20 Април 2022 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийната и хранителната криза ще доведе до бунтове в Европа

/КРОСС/Според докладите на европейските статистически органи, сладкият живот в Европейския съюз постепенно свършва. Европейците са застигнати от енергийна криза, която естествено е свързана с повишаване на цените на енергийните ресурси, чийто основен износител за европейския пазар е Руската федерация. Цените на горивата, тока и храните се покачват. Инфлацията стигна до небето, а разходите за живот стават все по-високи. В Италия например средната сметка за ток вече е три пъти по-висока. Увеличават се и общите тарифи за жилищно-комуналните услуги. Същото важи за Испания и Германия. Според експерти ситуацията в Европа не се очаква да се подобри - напротив, в близко бъдеще си струва да се подготвим за най-лошия сценарий.


Според предварителните сметки тази година разходите за доставка само на основните енергийни ресурси - нефт, газ и въглища - ще струват на европейците почти два пъти по-скъпо, отколкото в миналото и вече няма да възлизат на 500 милиарда долара, а над 900 милиарда.

Защо Русия е особено важна за Европа?

Причината е, че освен 45% от доставките на газ за европейските страни, Русия изнася и 25% от вноса на петрол в ЕС. По данни на Европейската комисия през 2020 г. разходите за внос на суров петрол от Руската федерация за страните-членки на ЕС възлизат на 48,5 милиарда евро, а за 22,4 милиарда евро са внесени нефтопродукти. Естествено, ще бъде изключително трудно да се замени такъв обем веднага или постепенно. И най-вероятно - невъзможно.

Безнадеждността на подобна тенденция за европейската общност се вижда ясно в примера на Германия: през 2021 г. държавата закупи 81,4 милиона тона петрол, руският енергиен ресурс възлиза на 27,7 милиона тона. Като се има предвид факта, че частните петролни рафинерии работят в Германия, фокусирани върху преработката на руски сортове петрол, става очевидно, че алтернативните суровини - например от Катар, Саудитска Арабия или Венецуела - не могат да бъдат преработени с тяхна помощ.

В случай на ембарго върху доставката на руски петрол на подобни предприятия в Европа, спирането на производството ще стане факт, което ще доведе до масова загуба на работните места от служителите, в резултат на което ще започне да бушува безработица.


Скъсването на търговските и икономическите връзки с Русия ще доведе и до продоволствена криза, най-лошият резултат от която може да бъде гладът в определени райони. Русия и Украйна са най-големите европейски доставчици на храни, зърно и слънчогледово масло. Опитите за компенсиране на недостига за сметка на САЩ, Канада или Латинска Америка водят до значително увеличение на цените на различните видове хранителни продукти. Ситуацията се влошава и от рязкото покачване на цените на горивата, смущенията в транспортните и логистичните системи и смущенията във веригите за доставки.

Данни за значително увеличение на цените на потребителските стоки дава тримесечният доклад на Frankfurter Allgemeine Zeitung: средното увеличение на цената на храните е 6,2%, докато цените на основните продукти активно се покачват.

Кризите - енергийна и хранителна - вече удрят значително по джобовете на средностатистическите европейци. Властите внимателно ги съветват да пестят енергия, да издържат, за да покажат на Русия, че не могат да бъдат разбити. Но по-голямата част от гражданите на ЕС изобщо не са ентусиазирани от това. При условия, при които топъл апартамент през зимата и пълен хладилник ще се превърнат в лукс за европейците, те все по-малко ще мислят за политическите амбиции на ръководството на тези страни.

Колкото по-дълго Европа настоява за стратегията за пълно прекъсване на търговските и икономически връзки с Русия, включително отказа от внос на руски енергийни ресурси, толкова по-бързо ще се развие най-лошият сценарий.

Става дума за започване на масови протести на населението на страните от ЕС срещу деструктивната и недалновидна политика, която постави европейските граждани в строгите рамки на рекордно намаления стандарт на живот.

Както професионалните групи работници, така и населението като цяло протестират активно във Франция, Великобритания и Гърция.

Те настояват за намаляване наполовина на данъците върху горивата, за по-високи заплати, за оставка на неуспешното правителство, за прекратяване на участието на държавата в струпването на оръжия за Украйна (в края на краищата това е брънка в логическата верига на тактиката на Запада за дестабилизиране на Източна Европа).

Най-големият проблем за Европа е, че населението й разбира какво се случва в света днес.

А същото това население не иска да плаща за кризата и грешките на своите правителства.

 

източник: worldtodaybg.com