Риск от градушки в края на април
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2022 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Риск от градушки в края на април

/КРОСС/ След жегата на Великден, в първия ден след големите празници високите температури ще се запазят и следобед термометрите ще се движат между 22 и 27 градуса. Ще е преобладаващо слънчево, но в часовете следобед над източната половина на страната ще има условия за краткотрайни гръмотевични бури с локален характер и риск от градушка.

В дните до сряда времето ще се запази топло, слънчево сутрин и с краткотрайни превалявания с гръмотевици следобед и привечер. Валежите няма да са повсеместни, а по-скоро локални. В четвъртък над Балканите ще се оформи област с ниско атмосферно налягане с център над Румъния. Студеният фронт ще премине от северозапад на югоизток с краткотрайни валежи с гръмотевична активност. Нахлуващият по-студен въздух леко ще понижи температурите през втората половина на седмицата и дневните стойности ще са с 2-3 градуса по-ниски. Превалявания през почивните дни обаче ще има само в планините.

Първата пълна седмица на месец май ще започне със спокойно време, но около средата й се очаква формирането на средиземноморски циклон, преминаващ южно от нас. Около Гергьовден предстоят няколко облачни и дъждовни дни. Температурите ще се запазят около и малко под обичайните за периода, без резки застудявания.