Заместник-министър на правосъдието Ганчев се срещна с представител на Норвежкия център по правата на човека
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2022 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър на правосъдието Ганчев се срещна с представител на Норвежкия център по правата на човека

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев се срещна с проф. д-р Гентиан Зибери от Норвежкия център по правата на човека към Университета в Осло. Двамата обсъдиха предстоящата конференция на тема „Обучението по права на човека: между теорията и практиката", която ще се откриe утре в Нов български университет.

Събитието се провежда в рамките на проект „Засилване на националния капацитет за изпълнение на решенията на ЕСПЧ", финансиран по програма „Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Изпълнител на проекта е Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека", а партньори са Департаментът „Право" на Нов български университет и Норвежкият център по правата на човека към Университета в Осло.

Двудневната конференция е част от серия инициативи, насочени към изграждане на капацитет в юридическите факултети за практически ориентирано преподаване на дисциплината Защита на правата на човека.

Заместник-министър Ганчев информира проф. Зибери за готвената от Министерството на правосъдието реформа във висше образование по специалността „Право" и идентифицираната необходимост от по-задълбочено обучение в сферата на Защита на правата на човека.

Проф. Зибери от своя страна запозна домакина се с новостите в преподаването в Университета в Осло в контекста на предизвикателствата на днешния ден.

Двамата обсъдиха и различни теми от взаимен интерес, като практически ориентираното преподаване и формите на гъвкаво преподаване, насочено към по-активно участие на студентите, като обърнати класни стаи /Flipped classrooms/, онлайн достъп до материали и лекторски подкасти, участие в симулирани съдебни процеси и др.