Лондон е загрижен за бъдещето на Северна Ирландия
Секция: СВЯТ
08 Май 2022 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондон е загрижен за бъдещето на Северна Ирландия

/КРОСС/ Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че решаването на проблема с Протокола за Северна Ирландия не може да бъде отлагано на фона на очакванията за политическа криза в провинцията след изборите за парламент, спечелени за първи път от партията на националистите „Шин Фейн".

Доминик Рааб заяви за "Скай нюз", че стабилноста в Северна Ирландия е застрашена от проблемите с Протокола, който урежда търговията след Брекзит. Сделката гарантира, че няма да има твърда граница с Република Ирландия, но създава митническа граница в Ирландско море между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство и юнионистите се тревожат, че това ги откъсва от Лондон.

Беизходицата в усилята за предоговаряне на сделката сега се очаква да продължи, след като „Шин Фейн" стана най-голямата партия в Стормонт, местния парламент.

Демокатичната юнионистка паритя заяви, че няма да участва в подялбата на властта - задължително условие от споразумеинето от Разпети петък за формиране на правителство и неговото функциониране - ако Протоколът не бъде премахнат.

Правителствата на Великобритания, Съединените щати и Ирландия призоваха партиите в Северна Ирландия да възстановят администрацията, основаваща се на подяблата на властта.

Лидерът на „Шин Фейн" Мишел О'Нийл, която ще бъде първи министър заяви, че нейната партия ще бъде в понеделник в парламента, готова да сформира правителство и че останалите партии трябва да са готови за това, защото всичко останало ще бъде „ненужни извинения и загуба на времме".

В плановете на „Шин Фейн", макар и да не се бърза, е също обединение на остров Ирландия.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис обаче заяви, че няма основания за провеждане на референдум, защото мнозинство и в парламента и в провинцията е против обединение. Люис каза, че също ще бъде в понеделник в Белфаст.

 

източник: БНР