99-та годишнина на Гейдар Алиев, националният лидер на Азербайджан
Секция: СВЯТ
10 Май 2022 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
99-та годишнина на Гейдар Алиев, националният лидер на Азербайджан

/КРОСС/ Разпадането на бившия Съветски съюз отбеляза края не само на една идеология, владяла голяма част от света в продължение на 70 години, но и разформироването на една огромна политическа и социално-икономическа система. С разпадането на СССР Азербайджан възстанови държавната си независимост и навлезе в период на преход, подобно на останалите 15 сестрински републики, всяка със своите особености и трудности.

Азербайджанският преход бива усложнен, поради военната агресия на съседна страна, довела до окупацията на почти 20% от суверенните територии на Азербайджан. Със своите богати ресурси и благоприятно местоположение Азербайджан става пресечна точка на конфликтни интереси от страна на глобални и регионални сили. В първите години на своята независимост Азербайджан бива застрашен да бъде напълно заличен като държава.

Със завръщането на власт на Хейдар Алиев, през юни 1993 г., тази заплаха бива избегната, Азербайджан е спасен от унищожение, възстановена е стабилността и е положена основа за развитие.

За да превърне Азербайджан в независима, модерна и мощна държава с устойчиво икономическо развитие, покойният президент Гейдар Алиев предприема петролната стратегия, която ще залегне в основата на цялостната трансформация на бъдещите политически и икономически реформи. Тази стратегия осигури участието на чуждестранни инвеститори в разработването на петролните находища в Азербайджан, диверсификацията на транспортните маршрути, ефективно управление на петролните приходи и навлизането на Азербайджан в нов етап на развитие.

Под ръководството на националния лидер Гейдар Алиев, на 20 септември 1994 г., е подписано едно от знаковите споразумения в историята на Азербайджан от 20-ти век - Споразумението за общо развитие и поделяне на производството от находищата „Азери", „Чираг" и „Гюнешли" в азербайджанския сектор на Каспийско море. Поради своята политическа, икономическа и стратегическа важност това споразумение е наречено „Договорът на века".
В резултат на този договор са изградени нови петролни и газови тръби, които днес биват гарант за енергийната сигурност на Европа. Съвременната реалност ни доказва дълбоката дълновидност на тази политика, установена от великия лидер Гейдар Алиев, който някога заяви: „Енергийният потенциал на Азербайджан би могъл да бъде ефективен стимул за икономически подем в целия свят!"
На днешния ден, 10 май 2022 г., Азербайджан отбелязва 99-ата годишнина от рождението на националния лидер Гейдар Алиев. С дълбоко уважение към него, азербайджанците по цял свят отбелязват безценната му роля за укрепването и развитието на един независим, икономически и политически утвърден, съвременен Азербайджан.