Световен ден на метрологията
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2022 06:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на метрологията

/КРОСС/ 20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор предоставя основата за световна последователна система за измерване, която е в подкрепа на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и защитата на глобалната среда.

Темата на Световния ден на метрологията през 2021 г. е „Измервания за здравето“.  Тази тема е избрана, за да се осъзнае важната роля, която измерванията играят за здравето, а оттам и за  благосъстоянието на всеки един от нас.

Националните метрологични институти по света непрекъснато развиват науката за измерванията чрез разработване и валидиране на нови методи за измерване, независимо от нивото им на сложност. Националните метрологични институти участват в сравнения, координирани от Международно бюро по мерки и теглилки (BIPM- Bureau International des Poids et Mesures), за да гарантират надеждността на резултатите от измерванията по цял свят.

Международната организация по законова метрология (OIML – The International Organization of Legal Metrology) разработва международни рекомендации, целта на които е уеднакняване и хармонизиране на изискванията по света в много области. OIML ръководи също и сертификационна система (OIML-CS), която улеснява международното приемане и глобалната търговия с регулирани средства за измерване.

Тези международни метрологични системи гарантират необходимата сигурност и увереност, че измерванията са точни, като осигуряват стабилна основа за международната търговия днес и ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят в междуправителствени и национални метрологични организации и институти през цялата година.