Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юни 2022 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността

/КРОСС/ Необходим е общ и интегриран подход за намаляване на броя на жертвите при пътни произшествия на Балканите чрез подобряване на проектирането на пътища, цялостната организацията на транспорта, обучението и квалификацията, както и внедряване на системи за наблюдение и контрол и на нови технологични решения. Това заяви президентът Румен Радев по време на Международна конференция „Визия Нула за Балканите“. Форумът се провежда в София под патронажа на държавния глава.

В рамките на конференцията представители на централната и местната власт, както и  български и чуждестранни експерти по пътна безопасност дискутират възможни съвместни действия за подобряване безопасността на движение по пътищата. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ и Международната пътна федерация.

Днес, в Международния ден на детето, ние сме длъжниците към най-уязвимите при транспортните произшествия – децата, заяви Румен Радев. По думите му, вниманието към тяхното здраве и живот трябва да е постоянно и целенасочено, а не само в ден като днешния.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава заяви, че конференцията е полезна и необходима с оглед на обмяна на различни и идеи и ефективни мерки за намаляване на броя на жертвите на пътя. Държавният глава отбеляза, че на Балканите има общи проблеми, касаещи пътната безопасност, затова са нужни и общи решения. В рамките на ЕС България и Румъния отчитат най-много загинали при инциденти на пътя. Президентът отбеляза, че в нашата страна живота си губят четири пъти повече хора в сравнение с Швеция – държавата, която първа започва да прилага в своите политики концепцията „Визия Нула“ – елиминиране на фаталните и тежки пътни произшествия.

„Пътната безопасност има пряко отношение върху нашите здравни и социални системи. Ефектът от произшествията води и до икономически загуби“, заяви президентът. Той посочи, че в голяма част от Балканите проблемите са още по-сериозни заради качеството на пътища и старият автопарк. “Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан“, заяви Румен Радев, като добави, че когато се проектират и строят пътища, трябва да се залагат единни и високи стандарти.

„Има държави, в които също се случват голям брой произшествия, но има по-малко пострадали заради развитието на спешната помощ по въздуха“, заяви Румен РадевТой отбеляза значението на навременна медицинска грижа в т.нар. златен час след инцидент. Румен Радев припомни, че проектът за изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Президентът отбеляза и значението на човешкия фактор за намаляване на жертвите на пътя. „Важно е възпитанието за култура на движение по пътищата и oсобено залагането на такива модели на поведение да е още от най-ранна възраст“, посочи държавният глава.

„Мобилността е не само в основата на всяка икономика, но и критерий за общественото развитие“, заяви Румен Радев. Той посочи, че гъстотата на пътната инфраструктура, железопътната мрежа, на летища и пристанища е почти право пропорционална на стандарта на живот и сравнението между Западна Европа и Балканите доказва това.