Министър Иван Иванов: Основен приоритет на Министерството е подпомагането на земеделските производители и предприятията
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юни 2022 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Иван Иванов: Основен приоритет на Министерството е подпомагането на земеделските производители и предприятията

/КРОСС/ „Един от основните приоритети на Министерството на земеделието е подпомагането на  земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор с цел устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността“.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, по време на откриването на Празника на гронооряховския суджук 2022 г., град Горна Оряховица. Той увери, че ръководството на министерството работи в посока подобряване на механизмите за подпомагане и стимулиране на инвестициите,  въвеждане на иновации в производствения процес на родните производители, както и за насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели.

„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство в следствие на увеличените цени“, каза още министър Иванов.

“Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите.”, допълни д-р Иванов.

Той уточни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на град Горна Оряховица, започва преди повече от две столетия. „Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, отчете аграрният министър.

В заключение министър Иван Иванов пожела здраве на участниците в събитието. “Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията родните кулинарни и културни традиции!“, заключи той.