Предстоящи събития в страната на 6 юни 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
06 Юни 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Предстоящи събития в страната на 6 юни 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.

От 10.00 часа в Национален пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на БИЗНЕС ЛЕЙДИ КЛУБ, “ПРЕДПРИЕМАЧИ БГ” ООД, “СЪВЕТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И СТАРТЪП” КЪМ БТПП И МЕНТОРИТЕ.BG

 

***

София.

От 15.00 часа в Национален пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция за Информационни дейности по проекта SaveGREEN и представяне на пилотната зона по проекта Рила - Верила- Краище

 

***

София.

От 15.00 часа в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, зала „Пресцентър А“ по покана на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан ще се проведе среща с представители на транспортния бранш. На нея ще бъдат обсъдени промените в работата на тол системата, които досега бяха дискутирани в работната група.

На срещата са поканени да присъстват всички браншови организации и представители на малките и средни превозвачите в Република България.

 

***

София.

От 17.00 часа в Изложбена зала „Архиви“, ул. „Московска“ № 5, ще бъде открита изложбата „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)“.

Експозицията ще бъде открита от Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, проф. д-р Угур Юнал, директор на Дирекцията на Държавния Архив към Президентството на Република Турция, и доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

 

***

София.

От 18.00 ч. в НБ „Св.св. Кирил и Методий“, централно фоайе ще бъде открита изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции (II – XXI в.)“, организирана от Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ (НБКМ), Община Несебър и Международния търговски и културен център – ГЕОПАН.

 

***

София.

От 18.30 часа в Огледалната зала на Ректората, Софийски университет „Свети Климент Охридски“, основателят на Институтът за изследване на близкото минало – уважаваният български учен, културолог, семиотик и изследовател проф. Ивайло Знеполски – отпразнува своя 80-годишен юбилей през 2021 г., а в негова чест на пазара излезе и най-новата книга от знаковата поредица „Минало несвършено“ – научният сборник „Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България“.

 

***

София.

От 20.00 ч в резиденцията на Посолство на Република Турция (бул. „Цар Освободител“ 19) ще се проведе официално откриване на обновения „Кабинет на Ататюрк“ ведно с постоянна експозиция.

 

***

Варна.

От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА в гр. Варна, ул. „Плиска“ 13 ще бъде открит форум „БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2022“ в гр. Варна. Това е първото издание от инициативата на БТА за форуми, които ще се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезон за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти.

 

***

Видин.

От 13.00 часа, в заседателната зала на Общински съвет - Видин ще се проведе откриваща пресконференция по повод стартирането на фактическото изпълнение на проект №BG16RFOP001-1.010-0005-C01 „Изграждане на социални жилища в град Видин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, по който Община Видин е бенефициент.

От 14.00 часа (на адрес: гр. Видин, ж.к. Христо Ботев, ул. „Димитър Цухлев“ № 44) ще се проведе церемонията „Първа копка“, с което ще бъде поставено символично начало на строително-монтажните работи по проекта

 

***

Сопот.

От 10.00 часа в сградата на общината кметът на община Сопот ще даде пресконференция. Поводът за събитието е решението на "Държавната консолидационна компания" и министъра на икономиката за промените в ръководството на ВМЗ Сопот. "Професионализмът" в други области и "почтеността" не са единствените критерии, на които трябва да отговоря ръководството на военно-промишления комплекс, който е структуро-определящ за икономиката и сигурността на страната.

 

***

Сопот.

От 17.30 часа в къща музей „Иван Вазов“ ще бъде отбелязана 87-та годишнина от откриването на къщата музей на Иван Вазов.

 

***

Стара Загора.

18.30 ч., Културен център „Стара Загора“ ще се състои концерт на Веселин Маринов „40 години на сцена“