БСП: Отказът да бъде разгледана ситуацията с изгонените дипломати в парламента е неадекватен
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Отказът да бъде разгледана ситуацията с изгонените дипломати в парламента е неадекватен

/КРОСС/ „Парламентарната група на “БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание искане да се разгледа ситуацията, която се създаде с обявяването на 70 руски дипломати за “персона нон грата“.“ Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов на пресконференция в Народното събрание.

„Искаме да бъде разгледано и да се вземе решение, че Народното събрание възлагаме на министър-председателя незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на “персона нон грата“ на 70 дипломати и служители от руските дипломатически и консулски представителства в Република България“, посочи той.

Като втори акцент Гуцанов открои искането на левицата министърът на външните работи да започне разговори с руската страна по трайно разрешаване на възникналата ситуация.

„Преди малко председателят на Народното събрание отказа и не считаме, че е нормално точно в този момент, да не се гледа това, което вълнува най-много българското общество, и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност, върху нормалния живот на всяко българско семейство и върху двустранните отношения между Руската федерация и България“, каза още той.

Социалистът определи това поведение като неадекватно на фона на обстановката се в страната и допълни: „Надяваме се да не се стигне до крайности и дано не се налага извънредно заседание на Народното събрание за още по-сложна ситуация, в която бихме изпаднали“, заключи той.