Зеленски уволни украински посланици
Секция: СВЯТ
09 Юли 2022 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зеленски уволни украински посланици

/КРОСС/  Украинският президент Володимир Зеленски уволни днес посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник, както и посланиците на Киев в още няколко страни, предаде Ройтерс, като се позова на уебсайта на президентството.

В указ, в който не се посочва причина за тази стъпка, Зеленски обяви уволняването на посланиците в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария. За момента не е ясно дали на освободените дипломатическите представители ще бъдат предложени нови работни места, предаде БТА.

Зеленски бе призовал дипломатите си да привличат международна подкрепа и военна помощ за Украйна, докато тя се опитва да се отблъсне започналата на 24 януари руска инвазия.

Отношенията на Киев с Германия, която е най-голямата икономика в Европа и която разчита в много голяма степен на руски енергийни доставки, са особено чувствителна тема. Понастоящем между двете страни има напрежение във връзка с произведена в Германия турбина, която се намира в Канада за извършването на дейности по поддръжката й. Германия иска Отава да върне турбината на руския газов гигант "Газпром", за да може да снабдява с газ Европа. Киев призова Канада да задържи турбината, заявявайки, че изпращането й в Русия би било нарушение на наложените на Москва санкции.

Мелник стана известен с многократните си настоявания за повече подкрепа за Киев от страна на германското правителство с изпращането на по-тежко въоръжение, припомня ДПА. Наскоро посланикът беше критикуван, тъй като защити лидера на украинските националисти Степан Бандера, ръководил организация, отговорна за етническо прочистване и избиване на десетки хиляди поляци по време на Втората световна война. Позовавайки се на украински източници, някои германски медии, сред които в. "Билд" и "Зюддойче цайтунг", съобщиха, че Мелник ще бъде прехвърлен на работа в украинското външно министерство.