Атанас Славов, ДБ: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет
Секция: ПОЛИТИКА
14 Юли 2022 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов, ДБ: Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Атанас Славов, каза че корупцията по високите етажи на властта продължава да е проблем според доклада на ЕК по една проста причина. Очевидно прокуратурата в България не разследва и не обвинява лица, които са замесени в корупционни престъпления. „На първо място трябва да се реформира прокуратурата така че да започне да разследва и да обвинява хората, които заслужават това, а не хора с множество обвинения и извършили престъпления да се разхождат по улиците с големи коли и да убиват мирни граждани".

Относно коментара на главния прокурор по отношение на новия закон за антикорупционната комисия, че отсъстват юридическите аргументи в него, Славов смята, че Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет. "Гешев не е дал нито един юридически документ за каквото и да било, а говори политически", заяви Атанас Славов.

Атанас Славов смята, че предложението на мнозинството в парламента за приемане на нов закон за антикорупционната комисия с разследващи правомощия на инспектори в комисията е стъпка в правилната посока.

"Дава се възможност за специализация на хора със специални умения да могат да разследват корупционните престъпления и да могат да го правят по такъв начин, че в прокуратурата да пристигат достатъчно готови разследвания, за да не може тя реално да си измива ръцете и да казва, че събраните доказателства не отговарят на някакви изисквания", обясни Славов. И подчерта: "Ако прокуратурата отказва да образува производство, да може тези откази да бъдат обжалвани", допълни Атанас Славов.

Той каза още, че "Демократична България" е заела отговорна политическа позиция, казвайки, че ще опита да състави кабинет, ако получи мандат от президента с активното участие на "Продължаваме промяната".

Атанас Славов добави, че ДБ ще проведе преговори с досегашните коалиционни партньори и с напусналите коалицията "Има такъв народ", като подчерта, че това е отговорното политическо поведение в момента.